Hersenwerk voor honden


Naast fysieke activiteiten en uitdagingen komt er steeds meer aandacht voor mentale activiteiten en uitdagingen voor honden. Dit noemen we hersenwerk voor honden. Bij hersenwerk zetten we de hondenneus aan het werk door middel van snuffel- zoek- en puzzelspelletjes.

Hersenwerk voor honden is een mooie aanvulling op de algemene dagelijkse activiteiten die we met onze hond ondernemen, zoals wandelen en spelen. Voor pups is het een perfecte manier om ze rustig en moe te maken zonder al te veel fysieke inspanning. Tevens stimuleert het de pup om nieuwe dingen te onderzoeken en zo te socialiseren met verschillende voorwerpen, materialen en bijhorende geluiden. Voor oudere honden, of honden die ziek/geopereerd zijn (benchrust) is het een ideale vervanger voor bijvoorbeeld een lange wandeling. Maar vooral omdat het gewoon super leuk is om te doen!

Tijdens de lessen in de puppy- en basiscursus maken cursisten al kennis met diverse soorten snuffel- en zoekspelletjes, maar ook puzzels voor honden komen aan bod. Veel van deze spellen kunt u gemakkelijk zelf maken of low budget in elkaar zetten.

Kijk hier onder voor inspiratie om te kopen of zelf te maken. 
Vragen over hersenwerk voor honden of welke spellen geschikt zijn om mee te beginnen? Stuur een mailtje!

 

 

 

Snuffelmat

Met een snuffelmat voorziet u in de natuurlijke behoefte van de hond om te snuffelen en zoeken. Tussen de slierten van de snuffelmat stopt u enkele lekkere hapjes en de hond zal tussen de slierten op zoek moeten. De snuffelmat is ook ideaal voor honden die hun maaltijd te snel naar binnen schrokken. De snuffelmat dwingt uw hond om langzamer te eten. 

Als alternatief voor een snuffelmat kun je oude lappen/shirts op een hoopje leggen waar je wat hapjes tussen verstopt.

(Vuurwerk-) DoeDoos


Lang snuffel- zoek- en sloopplezier voor je hond! Hoe voller de doos, hoe langer je hond bezig is om alle pakketjes uit te pakken. 
Benodigdheden: wc- en keukenrollen, doosjes, krantenpapier en veel snoepjes.
Resultaat: een doos vol gevulde snoeppakketjes voor de hond
Gegarandeerd een succes!

Flessenspel DIY

 

Bij dit spel stopt u enkele brokjes in de fles. De hond zal zelf uit moeten vinden hoe hij de brokjes uit de fles krijgt. De hond zal met zijn neus tegen de fles moeten drukken of er met een poot tegen moeten slaan om de fles rond te laten draaien, waardoor de brokjes eruit vallen.

Dit spel is gemakkelijk zelf te maken met wat hout. Of rijg een touw door een fles en hang dit touw tussen twee tafelpoten.

Bekerspel

 

Bij dit spel stopt u in elke beker een snoepje. De hond zal zelf een manier moeten vinden hoe hij de brokjes kan bemachtigen uit de wiebelende bekers. De moeilijkheidsgraad voor dit spel ligt wat lager dan het 'flessenspel'.

Het flessen- en bekerspel kunt u maken met een plank, wat latjes, een bamboestokje en houdertjes (of boor een gaatje in beide latten) U kunt de fles of bekers ook aan een touw hangen en vastmaken tussen twee tafelpoten

Snoepkastje

 

Bij dit spel stopt u in ieder laadje wat lekkers. Met behulp van de touwtjes zal de hond zelf de laadjes open kunnen maken om zo het lekkers te kunnen bemachtigen. De onderste lade kunt u eventueel vullen met snoeppakketjes (snoepje in wc-rol of klein doosje) of er een klein snuffelbakje van maken door er bijvoorbeeld wat ballen of ander klein materiaal in te doen en hier wat snoepjes tussen te strooien.

Het snoepkastje maakt u gemakkelijk zelf met een klein bureaukastje en wat touw.

2-in-1 puzzel

 

Bij dit spel heeft u twee puzzels in één. De ene kant heeft uitsparingen waar houten blokjes overheen geplaatst zijn. Een snoepje stopt u eronder en de hond zal de blokjes moeten verwijderen om bij het lekkers te komen. De andere kant heeft uitsparingen waar schuifjes overheen geplaatst zijn. De hond zal met zijn neus of poot de schuifjes moeten verplaatsen om bij het lekkers te kunnen komen.

Te koop bij diverse dierenwinkels.

Ballenbak

 

Bij dit spel strooit u een handje snoepjes in de bak, tussen de ballen. De hond zal met zijn neus tussen de ballen moeten zoeken om alle snoepjes te kunnen vinden.

 

Als extra oefening kunt u de hond aanleren om de ballen die tijdens het snuffelen naast de bak gevallen zijn, zelf weer op te ruimen in de bak.

De ballenbakballen vindt u in een speelgoedwinkel. Of gebruik wc-rollen als vulling in een bak 

 

 

Koekiemonster

 

Bij dit spel strooit u enkele snoepjes tussen de vormpjes. De hond zal de snoepjes te pakken zien te krijgen door tussen de vormpjes te zoeken en eventueel de vormpjes eruit te halen.

 

Ook ideaal te gebruiken voor honden die hun brokken te snel opschrokken. Door de maaltijd hierin te serveren zal de hond langzamer (moeten) eten. 

Het koekiemonster-spel is eigenlijk een setje uitsteekvormpjes voor het maken van bijvoorbeeld koekjes.

Snuffelvoorwerpen

 

Ober! Mag ik een dienblad vol snuffelvoorwerpen alstublieft?

Creëer eenvoudig een snuffelspel voor uw hond. Met verschillende (plastic) bakjes, bekers, wc-rollen en andere 'veilige' materialen maakt u snel en simpel dit leuke snuffelspel. Onder elk voorwerp legt u een lekker hapje. Het ene voorwerp zal de hond met zijn neus of poot omver moeten duwen, bij een ander iets optillen of misschien wel iets kapot maken (wc-rol). De hond zal zijn hersenen moeten gebruiken om alle hapjes te kunnen bemachtigen. Uw hond zal u vragen voor een tweede ronde!

Snuffelslang

 

Dit spel kunt u eenvoudig zelf maken voor uw hond. Alles wat u nodig heeft is een theedoek, enkele wc-rollen en wat lekkere hapjes voor de hond. De hapjes legt u op de theedoek en rolt deze op. Hieromheen schuift u 4/5 wc-rollen, zodat de hond moeite moet doen om de hapjes te kunnen bemachtigen.
Gegarandeerd plezier... en wat rotzooi ;-)

Detectiespel: bekertje-bekertje

Dit spel kunt u met weinig materiaal gemakkelijk zelf spelen met uw hond. U heeft 3 bekers of bakjes en wat lekkere hapjes nodig.

Het spel kent eigenlijk iedereen, maar dan als 'balletje-balletje' waarbij een balletje onder één van de bekers wordt gelegd en na husselen mag de ander raden onder welke beker het balletje verstopt ligt.

Dit spel kunt u ook met uw hond spelen! In plaats van een balletje gebruiken we voor de hond een lekker hapje. Belangrijk bij dit spel is dat zowel u als de hond het spel rustig uitvoert. U traint dus gelijk op zelfbeheersing van uw hond.

Laat uw hond rustig liggen terwijl u een hapje onder een beker legt en de bekers husselt. Na een commando 'zoek' mag de hond aangeven onder welke beker het hapje verstopt ligt. Geeft hij de juiste beker aan? Bingo! De hond verdient zijn beloning.

Gevulde gatenbal

Voor dit spel heeft u een gatenbal nodig. Te koop via internet, dierenspeciaalzaak en de Xenos/Action hebben ze ook vaak. Verdere benodigdheden zijn stukken krantenpapier en lekkere hapjes.

De hapjes verpakt u in een stuk krantenpapier (oprollen of een prop maken) en stopt u in de gatenbal tot deze helemaal gevuld is. De hond zal enige tijd bezig zijn om alle papiertjes, met daarin verstopt de lekkere hapjes, allemaal uit de bal te krijgen. Uw hond zal het geweldig vinden!

 

Roll-it!


Een super leuke en simpele puzzel om snel te maken. Alles wat je nodig hebt is enkele brokjes/snoepjes en een handdoek. Leg voldoende hapjes uit op de handdoek en rol deze op. Begeleid jouw hond naar de juiste kant om te starten ('in de rol kijken') zodat hij de handdoek uit kan rollen met zijn neus.

Simpel en low-budget; lol met een eierdoos. Slopen is toegestaan ;-)

Heerlijke hapjes zoeken tussen de slierten van de snuffelmat!

Hersenwerk voor honden? Ook katten vinden het reuze interessant! Hier komt een kleine stiekemerd het laatste hapje wegsnaaien ;-)