Clickertraining is een populaire methode om uw hond bepaalde gedragingen aan te leren. Door middel van de clicker kunt u uw hond exact duidelijk maken welk gedrag u graag wil zien. Hiervoor zal uw hond eerst moeten leren dat de clicker, of de klik, een voorspeller is van zijn beloning. Heeft uw hond dit eenmaal door, dan wordt het voor u mogelijk heel concreet, duidelijk en op een positieve manier aan uw hond aan te geven welk gedrag gewenst is. Wanneer u zich tijdens het werken met de clicker aan onderstaande spelregels houdt, wordt het een koud kunstje om uw hond nieuwe oefeningen aan te leren of bestaande oefeningen te verbeteren.
Hoe leert uw hond dat de 'klik' de voorspeller wordt van zijn beloning?
- U stopt een handje kleine smakelijke beloningen in uw beloningstasje, of in een schaaltje op tafel
- Zorg ervoor dat de hond vlakbij u is, hij weet immers nog niet wat er komen gaat en zal nog niet reageren op de 'klik'
- In uw ene hand heeft u een beloning, in uw andere hand de clicker
- Klik 1x en geef de hond direct daarna een beloning en herhaal dit zo'n 5/6 keer
- Zorg ervoor dat u niet telkens voor een zelfde houding klikt bij het aanleren, bijvoorbeeld wanneer de hond zit. Klikken voor een bepaalde oefening komt later, wanneer de hond snapt dat de 'klik' de voorspeller is van zijn beloning.
- Wanneer u zo'n 6 keer heeft geklikt heft de hond waarschijnlijk al door dat, wanneer hij een 'klik' hoort, hij een beloning krijgt. Dit kunt u testen door even te wachten tot de hond van u wegloopt of zijn aandacht op iets anders richt en op dàt moment de klikken. Kijkt of draait uw hond zich om en wacht hij op een beloning, dan heeft uw hond het door. U kunt nu een oefening aanleren met de clicker. De spelregels leest u hieronder.
- Heeft uw hond nog niet door dat een klik een beloning betekent, dan herhaalt u bovenstaande stappen nogmaals.

Spelregels voor het gebruik van een clicker
- Een klik is altijd wat lekkers, ook als u ‘per ongeluk’ klikt. Het is een vaste afspraak en samenwerkingsvorm tussen jou en je hond; wanneer jij doet wat ik graag wil, doe ik wat jij wil.
- Een klik betekent einde oefening, de hond mag de oefening afbreken om zijn beloning te komen halen. Hierdoor is het mogelijk de hond ook op afstand te laten werken
- Altijd eerst klikken en dan belonen, maak de hond duidelijk waarvoor hij zijn beloning krijgt
- Timing is zeer belangrijk. Met de click vertel je de hond heel precies welk specifiek gedrag hem een beloning oplevert. Bij te laat of te vroeg klikken kan het zijn dat je je hond iets verkeerd leert of hij niet snapt wat je van hem vraagt.
- Werk (en klik) altijd aan 1 oefening tegelijk. Wanneer u de ‘zit’ wilt oefenen, klikt u dus tussendoor niet voor ‘liggen’ omdat hij dat toevallig zo braaf doet.
- Zorg voor korte trainingssessies van enkele minuten per oefening
- Stop de training als de hond het goed doet, of een vooruitgang heeft geboekt. Wanneer u te lang doorgaat en de hond wordt moe, worden de oefeningen minder netjes uitgevoerd. U wilt niet klikken voor een minder goede uitvoering, terwijl de hond daarvoor een topuitvoering heeft laten zien. Het doel is vooruitgang, wanneer de hond door heeft dat hij steeds iets beter zijn best zal moeten doen om die ‘klik’ te verdienen, wilt u niet het signaal afgeven dat een minder goed uitgevoerde oefening ook prima is.
- Wanneer de hond niet doet wat u van hem vraagt, probeer dan een stap terug te doen en de oefening wat gemakkelijker te maken. Grote kans dat u te snel wil.
- Gebruik de clicker alleen om nieuwe oefeningen aan te leren of bestaande oefeningen te verbeteren.
- Bouw het aantal klikken (en dus beloningen) af zodra de hond de oefening goed onder de knie heeft, en zet er een andere beloning tegenover (een goedzo, aai of omgevingsbeloning)
- De clicker is niet bedoeld om uw hond te lokken of aandacht van hem te krijgen.
- De clicker is niet geschikt om uw hond aan te moedigen of aan te geven dat hij op de goede weg zit.
- Geef je hond zo min mogelijk aanwijzingen als je aan het clickeren bent. Het is juist de bedoeling dat je hond zelf nadenkt over wat je van hem wilt en dingen gaat testen. Net als het ‘warm, koud-spelletje’ van vroeger.
- Als laatste nog een belangrijke; zorg ervoor dat het trainen leuk en ontspannen is. Begin niet met trainen als je over 5 minuten weg moet, als je chagrijnig bent en leg geen druk of dwang op de hond. Trainen en leren moet leuk zijn, zo krijg je een hond die goed en graag naar zijn baas luistert en graag met zijn baas samenwerkt!
Hulp nodig bij het aanleren van de clicker? Of wilt u weten hoe u bepaalde oefeningen op de juiste manier bij uw hond aanleert? Neem contact met me op voor een privéles of meld u aan voor één van de groepslessen!